Curăţarea şi întreţinerea mobilierului
Curăţarea regulată a mobilierului din spaţiul de lucru vă ajută să menţineţi un cadru curat şi sănătos pentru angajaţii firmei. Asta s-ar putea traduce în angajaţi mai fericiţi şi în zile de concediu de boală mai puţine.
Cum curăţi mobilierul în funcţie de tipul de material din care este compus?
Întreţinerea şi utilizarea mobilierului diferă în funcţie de tipul de material din care este compus şi este recomandat să ţinem cont de acest aspect pentru a creşte durata de viaţă a produselor.
PAL-ul Melaminat
Suprafeţele din melaminate sunt uşor de curăţat şi relativ greu de zgâriat. Acesta este unul dintre motivele pentru care PAL-ul melaminat este o alegere excelentă pentru mobilierul de birou. În mod uzual, suprafeţele de acest gen se şterg de praf cu o lavetă moale şi uscată, din material textil sau hârtie.
În cazul în care melaminatul a fost stropit cu diferite substanţe care pot păta sau care pot aduce deteriorări, (acetonă, tuş, dezinfectanţi, soluţii de curăţat conductele etc.) suprafeţele trebuie şterse imediat cu o lavetă din material textil absorbant, uşor înmuiată într-o soluţie în care a fost diluat săpun lichid. Pentru o curăţare mai bună, înlocuiţi soluţia de săpun cu o soluţie formată din 50% alcool şi 50% apă.
Plasticul şi plexiglasul
Curățați mobilierul din plastic cu aceeași metodă, săpun şi apă, ca mobila de birou din PAL. Mai puteţi să utilizați un produs de curățare aprobat de EPA (Environmental Protection Agency) pentru tipul de plastic pe care îl curățați și urmaţi instrucțiunile producătorului.
Plexiglasul este un material delicat și ușor de zgâriat. Curățarea suprafețelor din plexiglas se recomandă a fi făcută astfel:
- în prima fază, de pe suprafeţe se îndepărtează particulele de praf cu o cârpă uscată din microfibră;
- după îndepărtarea prafului, suprafaţa din plexiglas trebuie udată cu o soluție obținută din 1 linguriță (5 ml) de detergent de vase uzual dizolvată într-un litru de apă;
- plexiglasul umed se șterge cu o lavetă din microfibră, bumbac sau alt material neabraziv. Ştergerea trebuie făcută de-a lungul suprafeței, doar pe părțile care sunt încă umede; nu trebuie să fie aplicată prea multă presiune pe suprafață, iar ștergerea trebuie făcută până aceasta se usucă.
NU utilizați la curățarea suprafețelor din plexiglas produse de curățare care conțin alcool sau amoniac deoarece aceşti detergenți vor deteriora semnificativ plexiglasul. Nu utilizați solvenți sau orice alt produs cu lustruire granuloasă.
Lemnul
Un alt material mai sensibil şi care necesită îngrijire specială este lemnul lăcuit. În primul rând veţi avea nevoie de o lavetă din microfibră, săpun de vase şi o lavetă absorbantă, moale din material textil sau hârtie. După ce înmuiaţi laveta în soluţia preparată din săpun şi apă călduţă, stoarceţi bine materialul pentru a elimina excesul de apă. Este foarte important să reveniţi cu o lavetă uscată deoarece suprafeţele din lemn lăcuit nu trebuie să rămână umede.
Recomandăm ca pentru posturile de lucru să nu se aplice ceară sau să nu se folosească produse care să confere strălucire suprafeţelor. Motivul constă în faptul că nu este ergonomic să existe suprafeţe de mobilier care să reflecte lumina.
În cazul altui tip de mobilier în afara celui office, pentru a reda strălucirea suprafeţelor din lemn, puteţi aplica ceară specială, aceasta ajută şi la protejarea lemnului. Ceara se aplică înainte de a şterge totul cu o lavetă din microfibră curată.
Sticla transparentă, sticla sablată şi oglinzile
Mai întâi, aceste suprafeţe trebuie şterse cu o lavetă uscată din material textil şi care nu lasă scame sau cu un prosop de hârtie. Pentru îndepărtarea urmelor de murdărie, suprafeţele trebuie curăţate cu soluţii special destinate sticlei. Este important de reţinut să nu folosiţi substanţe ce conţin abrazivi sau uleiuri.
Metal vopsit sau cromat, inox şi aluminiu
Aceste tipuri de suprafeţe se şterg de praf cu o lavetă moale din material textil. Urmele de murdărie se îndepărtează prin ştergere cu o lavetă umezită în soluţie uzuală de curăţare a mobilierului şi care este comercializată special în acest scop. Nici în acest caz nu se folosesc soluţii care conţin agenti chimici sau abrazivi.
Cum să curăţaţi produsele tapiţate?
Tapiţeriile din material textil se aspiră periodic pentru înlăturarea prafului. În cazul în care nu se realizează acest procedeu, praful aşezat pe tapiţerie poate să o murdărească şi în timp aceasta ajunge să aibă un aspect neplăcut.
În cazul în care există pete, de cele mai multe ori, acestea se pot curăţa folosind un săpun pentru tapiţerie şi apă călduţă. După acest procedeu, folosiţi o cârpă fără scame pentru a şterge mai apoi, cu acceaşi soluţie de apă şi săpun, întreaga suprafaţă a tapiţeriei. Este important să folosiţi cât mai puţină apă.
Contactaţi un specialist în curățare ori de câte ori tapiţeria prezintă pete mari de murdărire, grăsime, alimente etc.
În cazul în care mobilierul dumneavoastră conţine piele, aceasta se curăţă frecând suprafaţa uşor şi cu mişcări circulare folosind un săpun uşor pentru tapiţeria din piele şi puţină apă călduţă. În final, după ce suprafaţa a fost curăţată, este recomandat să se aplice un balsam pentru piele astfel încât aceasta să rămână moale şi să nu se crape.
Ca o recomandare generală, pentru orice tip de suprafaţă utilizaţi soluţii de curăţare pentru care producătorii acestora îşi asumă responsabilitatea şi pe al căror ambalaj este aplicată eticheta cu modul de utilizare de care este indicat să ţineţi cont.
Doar pentru a fi siguri, verificați cu dealer-ul de mobilier înainte de a aplica un dezinfectant dur sau alte soluţii care v-ar putea deteriora mobilierul.