Despre înălțimea și suprafața birourilor
Înălţimea de lucru condiţionează poziţia corectă de muncă şi se referă la poziţia planului de lucru, locul unde se desfăşoară activităţile de muncă, faţă de sol.
Înălţimea de lucru la masa de birou trebuie să fie corect adaptată la dimensiunile antropometrice ale fiecărui operator uman, postul de lucru, ca ansamblu scaun – masă, putând fii complet adaptat ergonomic doar în condițiile în care și blatul mesei poate fi reglat în înălțime, vezi și programul ErgoGreen, colectia de mobilier de birou reglabil MOVI, sau birouri reglabile SitStand.
Activităţile de birou fiind caracterizate de un efort static predominant este bine ca pentru ele să se creeze condiţii pentru alternarea muncii în poziţie aşezat cu cea în picioare. Denumirea consacrată a posturilor de lucru care permit lucrul alternativ pe scaun și în picioare este “seat-stand”. Produse seat-stand se regăsesc și în oferta GreenForest.
Corelarea între inălţimea de lucru necesară în activităţile de birou atât în poziţie aşezat pe scaun cât şi în picioare şi dimensiunile antropometrice ale operatorilor se poate vedea pe următoarea scală:
Pentru a menţine postura de lucru cât mai neutră pentru activităţile de desen, scris şi citit blatul de lucru este recomandabil să fie şi înclinat astfel:
– pentru desen, până în 5 grade
– pentru scris, aproximativ 15 grade
– pentru citit, aproximativ 30 de grade
Zona de muncă este spaţiul din sfera ce poate fi descrisă de mişcarea circulară a mâinilor, având pivot umărul sau cotul.
Zona normală de lucru este cea definită de mişcarea mâinilor având ca pivot cotul, conform următoarei reprezentații:
Zona maximă de lucru este cea definită de mişcarea mâinilor având ca pivot umărul, conform următoarei reprezentații:
Suprafața normală de lucru și suparafața maximă de lucru sunt noţiuni de bază în organizarea ergonomică a muncii, fiind definite şi în standardele de specialitate pe baza dimensiunilor antropometrice ale operatorilor umani.
Mişcările de muncă sunt recomandabil a se face în zona normală de lucru, datorită consumului redus de energie iar amplasarea mijloacelor de muncă trebuie să se facă respectând principiile economiei de mişcare şi principiul frecvenţei de utilizare.