Înălţimea optimă a biroului şi SitStand-urile
Înălţimea biroului trebuie să fie corect adaptată la dimensiunile fiecărui utilizator. Postul de lucru, ca ansamblu scaun – masă, poate fi complet adaptat ergonomic doar în condițiile în care și blatul mesei poate fi reglat în înălțime, vezi și Colecţia Tehno T, colectia de mobilier de birou reglabil MOVI sau birourile reglabile SitStand.
Ce este un SitStand?
Am putea spune că există, de câţiva ani deja, un trend în domeniul mobilierului de birou, iar acesta este reprezentat de SitStand-uri. Acestea sunt birouri reglabile pe înălţime, care sunt recomandate pentru lucrul alternativ, adică pentru a lucra stând pe scaun, alternând cu lucru din picioare.
Pentru că se poate regla pe înălţime, acest tip de birou este indicat şi ca birou pentru copii, putând fi reglat corespunzător pe măsură ce copilul creşte.
Ce vedeţi în imaginea alăturată este un model de SitStand KD140. Acesta are o structura metalică ajustabilă cu 2 motoare electrice pe înălţime între 65 şi 129 cm. Sarcina maximă suportată de structură este de 98 kg. Are canal de organizare cabluri şi 2 capace de trecere rotunde incluse.
Scală pentru înălţimea optimă a biroului
Corelarea între înălţimea optimă de lucru necesară în activităţile de birou atât în poziţie aşezat pe scaun, cât şi în picioare şi dimensiunile fiecărui utilizator se poate vedea pe următoarea scală:
Ce să nu înţelegi greşit despre SitStand?
Cum de multe ori se întâmplă ca trend-urile să fie adoptate greşit sau în exces, vreau să atrag atenţia asupra unor aspecte:
- Statul în picioare pe o lungă perioadă de timp pune şi mai multă presiune pe spate şi pe picioare, implicit pe tălpi. Acest tip de birou NU este pentru a lucra numai din picioare, doar dacă acest lucru se întâmplă pe o perioadă scurtă de timp;
- Riscul crescut de apariţie a varicelor se datorează şi statului în picioare pe perioade lungi de timp pentru că astfel se măreşte presiunea în venele picioarelor;
- Statul în picioare prelungit este mult mai solicitant şi pentru sistemul circulator putând duce la apariţia problemelor circulatorii, hipertensiune arterială, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Ce mulţi au înţeles greşit, a fost că SitStand-urile sunt pentru a lucra din picioare şi că acest stil de lucru este mai benefic decât a lucra din poziţia aşezat. Total greşit. Alternarea între șezut și statul în picioare pe tot parcursul orelor de lucru, pauzele de mişcare, acesta este modul ideal de lucru, chiar şi dacă ai reglată înălţimea optimă a biroului.
Se recomandă ca la 50 minute – 1 oră să te ridici de la birou şi să faci câţiva paşi sau chiar câteva exerciţii uşoare. Mersul periodic pe loc, ridicarea pe vârful degetelor sau genuflexiunile pot ajuta cu adevărat la minimizarea durerii și a acumularii de sânge.
Prin urmare, este bine ca pentru activităţile de birou să se creeze condiţii pentru alternarea muncii în poziţie aşezat cu cea în picioare pentru că astfel poate fi îmbunătăţită sănătatea angajaţilor şi implicit productivitatea acestora.