Facilitățile tehnologice actuale au creat premisele pentru ca munca bazată pe informații – cunoaştere să poată fi realizată din orice locație după principiul “biroul este acolo unde eşti tu sau acolo unde vrei tu să fie”.
Şi în acest context pe piețele dezvoltate a crescut ponderea persoanelor care lucrează ca liber profesionişti şi a serviciilor outsourcing prestate de firme mai mici sau chiar a angajaților companiilor care lucrează o parte din timp de acasă. Astfel, pe de o parte, se crează premisele pentru refacerea comunităților locale în care oamenii locuiesc (detalii pe http://fermakpi.wordpress.com/category/idei/), iar pe de altă parte, organizațiile mai mari trebuie să aibă ca obiectiv strategic realizarea unor spații care să favorizeze coeziunea comunitară a profesioniştilor de care au nevoie, fie ei angajați sau colaboratori.
În acest fel, sediile organizațiilor devin centre de resurse pe care colaboratorii le accesează atunci când au nevoie şi în plus trebuie să contribuie, în primul rând, la crearea spiritului comunitar din jurul afacerii respective. Astfel, amenajarea spațiilor de birouri începe să se realizeze în jurul unei noi zone “office community plaza”. Este o zonă în care oamenii se pot întâlni spontan pentru a comunica informal, inclusiv la un ceai sau cafea. Spațiul folosit în acest scop este în general compensat prin reducerea posturilor de lucru personale. Se implementează posturi de lucru rotative, non-teritoriale, în care acelaşi post de lucru este folosit de mai multe persoane, urmare a faptului că o mare parte din activitate se desfăşoară în afara companiei, iar ponderea angajaților care lucrează toată ziua la biroul din sediu este tot mai mică.
Grupul SAMAS, lider la începutul anilor 2000 pe piața europeană a mobilierului de birou, grup în care şi GreenForest a fost partener, a implementat în anul 2006 la sediul său central din Olanda conceptul „The Village Office”.
În spațiul de birouri, structura socială a unei comunități săteşti a fost pusă în evidență prin cât mai multe elemente care să reflecte viața de zi cu zi într-un astfel de spațiu. A fost alocat un spațiu comun generos pentru „office community plaza”. S-au aplicat conceptele locurilor de muncă non teritoriale, au fost proiectate spații comune pentru unele departamente ca şi contabilitatea sau marketingul, locuri speciale pentru concentrare, muncă în echipă de doi sau mai mulți oameni, diferite spații pentru comunicare, facilitarea creativității în ambienturi convenționale şi neconvenționale. De asemenea, sunt spații generoase pentru relaxare şi artă în care se regăseşte şi un perete de cățărat, un spațiu de tip auditorium complet echipat cu sisteme multimedia şi altele.
Pe scurt, un „sat” unde oamenii se simt acasă, se pot întâlni unii cu alții formal şi informal, în care au tot ce au nevoie, de la post de lucru la perete de cățărat, de la sală de conferințe la scaune de relaxare.
PhD. Sebastian Capotescu
marketing manager
Cluj Napoca 400221, România
str. René Jeannel nr. 8, incinta Novis Plaza
+40 364 737182
cluj@greenforest.ro